Informatii generale

Ce este un sistem CRM și cum ne poate ajuta afacerea?

Probabil vă este familiar numele întrucât e din ce în ce mai vehiculat în ceea ce privește marketingul de pretutindeni. Hai să începem prin a înțelege la modul concret cu ce se ocupă el.

Acronimul vine de la Customer Relationship Management și vizează ceea ce se poate înțelege prin activitățile aferente ale departamentelor de marketing în cadrul societăților comerciale.

Ei bine, un sistem CRM reprezintă un ansamblu bine gândit de strategii, politici și până la urmă și tehnologii care au ca scop persuasiunea, menținerea și consolidarea relației de fidelitate între ofertă și cerere. O să vedem, așadar, în cele ce urmează, de ce este foarte importantă utilizarea unui astfel de sistem bine pus la punct.

Ca să clarificăm puțin lucrurile: indiferent de ce natură este afacerea pe care o ai sau pe care îți propui să o lansezi la un moment dat, utilizarea unui astfel de sistem nu poate fi decât benefică – această părere ne este împărtășită în mod aproape unanim de marile companii care au ajuns să pună foarte mare preț pe CRM.

Un prim aspect demn de tratat în această direcție privește direct rganizarea informațiilor pe care le deții. Este foarte importantă gestiunea și buna administrare a conținutului, astfel încât să existe evidențe active ale clienților și partenerilor cu care ești sau ai putea fi într-un contact. Nu consideri util să poți avea acces instant la toată această informație? Ea va fi bine organizată și vei putea accesa cu ușurință acea informație de care ai tu nevoie la un moment dat. Toată munca birocratică se simplifică astfel, tot acel timp fiind economisit pentru scopuri mai profitabile!

Ar mai fi de menționat și faptul că trackingul – hai să-i spunem „monitorizarea” – activităților din compania ta îți este întotdeauna la îndemână. Toate interacțiunile vor putea fi verificate la timp. Astfel riscurile de pierdere a anumitor contacte sau de neverficare în timp a unor aspecte scad în mod consistent. Este foarte important acest monopol asupra activităților, întrucât timpul și punctualitatea inspiră încredere și seriozitate, astfel că societatea ta poate prospera vizibil dacă poți da dovadă de o bună gestiune.

Apropierea de client este și ea importantă, iar atenția asupra clientului trebuie tratată în modul cel mai serios. Ideea – sau am putea spune vag „iluzia” unei intimități între societate și client lasă impresia unei apropieri care conferă un sentiment de siguranță și încredere. Paleta de clienți trebuie cunoscută în amănunt, iar utilizând CRM putem avea parte cu facilitate și de astfel de lucruri. Cu cât clienții noștri se simt mai aproape de noi și se regăsesc în munca noastră, cu atât ei vor apela cu mai multă încredere la noi.

Prin urmare, este vizibil faptul că în lipsa unui sistem CRM, focalizarea pe client este foarte dificil de exercitat. Companiile care uzează de această metodă ajung să pună clientul în centrul intereselor sale și astfel să stârnească interes, iar implicit să genereze un profit considerabil – până la urmă cred că acesta ar fi primul scop al unei întreprinderi, nu-i așa? Aveți aici câteva dintre motivele pentru care uzarea de acest sistem este recomandată. Ea își dovedește în fiecare clipă utilitatea, dând roade de fiecare dată.