Informatii generale

Diferenta dintre CRM si ERP

Sistemele CRM și ERP sunt asemănătoare dar cu scopuri total diferite. Ambele sunt sisteme software ce permit partajarea datelor între angajați și în același timp oferă rapoarte de performanță managerilor. Dezvoltarea unei companii cu scopul de creștere a profiturilor se poate realiza în 2 moduri: prin creșterea vânzărilor și prin scăderea costurilor.

Ce este un CRM?

Sistem de gestiune a relației cu clienții (abreviat CRM, din engleză Customer Relationship Management) reprezintă un set de strategii, politici și tehnologii destinate atragerii, reținerii și fidelizării clienților. Într-un sens larg, CRM include activitățile aferente departamentelor de marketing, vânzări, financiar și suport tehnic relativ la clienți, potențiali clienți, furnizori și parteneri.

Caracteristicile unui CRM

  • Înregistrează date despre procesele de interacțiune a companiei cu clienții.
  • Se bazează pe opinia oamenilor de vânzări. Este orientat pe probabilitatea încheierii unei tranzacții comerciale și acceptă cifre aproximative privitor la mărimea acesteia.
  • Gestionează potențialul de cumpărare al clienților cu care firma are stabilite contacte și probabilitatea ca aceștia să încheie o tranzacție comercială.
  • Este un sistem ante-factum. Se înregistrează operațiuni potențiale pentru care există și posibilitatea de a nu se întâmpla niciodată.

Ce este un ERP?

Un sistem de tip ERP (Enterprise Resource Planning), în traducere Planificarea Resurselor Întreprinderii, este destinat managementului integrat al tuturor proceselor și operațiunilor dintr-o companie în cadrul unui sistem informatic.

Caracteristicile unui ERP

  • Înregistrează date despre procesele de producție care au loc în interiorul companiei.
  • Se bazează pe fapte. Este orientat valoric și nu acceptă decât cifre exacte (cu 2 sau chiar mai multe zecimale).
  • Gestionează resursele materiale, umane și financiare din firmă și se concentrează pe fluxuri și prelucrări contabile. Întregul sistem se dezvoltă în jurul componentei financiar-contabile.
  • Este un sistem de înregistrare post-factum. Orice operațiune (plată, încasare, comandă, aprovizionare etc.) apare în sistem după ce a avut loc în realitate.